h

Huishoudelijke verzorging helaas niet op de agenda

20 maart 2016

Huishoudelijke verzorging helaas niet op de agenda

Afgelopen woensdag bij de commissie Boarger en Mienskip waren er cliënten en zorgmedewerkers aanwezig op de tribune. Ook was er een inspreker die haar zorgen over de huishoudelijke verzorging wilde delen met de commissie.

Foto: Harmen de Wind / SP Súdwest Fryslân

De SP fractie had graag de mogelijkheid gehad om met de commissie en het college te spreken over de thuiszorg. Maar eerst deed wethouder van Gent een mededeling. Samengevat: "we zijn al 3 maanden in overleg. We zijn er nog niet uit. Geef ons de tijd."

Vervolgens wilde de meerderheid helaas geen debat meer. Er is kennelijk veel vertrouwen in het college. Vooral het CDA was stellig, we hadden de wethouder vragen kunnen stellen tijdens haar mededeling.

De SP fractie vindt dat de onzekerheid lang genoeg geduurd heeft. De gemeente is aan zet om zorg en werkgelegenheid te garanderen. Dat is ook wat de inspreker in een gloedvol betoog aan de raadsleden vroeg: "help ons alstublieft!"

De drie belangrijke vragen die wij aan de wethouder willen stellen:

  1. Behouden en krijgen de cliënten na 1 juni hun zorg?
  2. Houden de thuiszorgmedewerkers hun baan en arbeidsvoorwaarden?
  3. Houden de cliënten hun vaste thuiszorgmedewerker?

Om dit te garanderen hoeft het college de onderhandelingen niet af te wachten. Ze kunnen die garantie gewoon geven! We kunnen cliënten en medewerkers bijvoorbeeld zelf overnemen in een gemeentelijk thuiszorgbedrijf.

De eerste vraag is uiteindelijk in de rondvraag min of meer beantwoord. De cliënten houden hun zorg, er is immers een zorgplicht. Om meer duidelijkheid te krijgen zal de SP in de raadsvergadering van donderdag 31 maart met een voorstel komen.

Reactie toevoegen

U bent hier