h

HOLLE POARTE: DE STRIJD TEGEN HERSTRUCTURERING

17 maart 2024

HOLLE POARTE: DE STRIJD TEGEN HERSTRUCTURERING

Foto: Hanneke Goede

Het is een trend die jaren geleden is ingezet: de herstructurering van vakantieparken. Het ene park wordt volgezet met dure chalets, het andere park wil ruimte maken voor toeristisch kamperen.
Camping De Holle Poarte in Makkum is de volgende die op de lijst staat. Het F-Veld moet geruimd worden voor toeristisch kamperen. Als één van de duurste campings van Fryslân hebben ze ontdekt dat eigenaren met dure campers diep in de buidel willen tasten voor een plekje bijna aan het IJsselmeer.
Om de huidige staanplaatshouders inzicht te geven in de plannen, werd er op 16 maart 2024 een informatiebijeenkomst georganiseerd.
En om er geen doekjes om te winden: wat een amateuristische bijeenkomst was dit!

De bijeenkomst werd georganiseerd om de huurders van de jaarplaatsen te informeren over de plannen, of beter gezegd, het schema naar hun verwijderen van de camping werd kenbaar gemaakt. De huurders hebben totaal geen inspraak, op wat voor manier dan ook. De plannen om te herstructureren zijn er.
Daarop begon het heen en weer beschuldigen en vragen. Het ontbreken van een (onpartijdige) gespreksleider maakte dat het zeer chaotisch was. De groep Duitsers met een jaarplaats klaagden regelmatig over het ontbreken van een vertaling, terwijl er wel een tolk aanwezig was.

Foto: Carla van der Hoek

De samenvatting van het chaotische verhaal is zeer pijnlijk voor de jaarplaatshuurders, aangezien meteen kenbaar wordt gemaakt dat er geen jaarplekken terugkomen. Alleen toeristisch kamperen wordt mogelijk gemaakt. Het F-Veld wordt hierbij geruimd, zodat al het toeristisch kamperen aan één kant van de camping geplaatst wordt.
Het zou "niet alleen" om het geld gaan, maar er zouden meer voordelen zijn. Wat deze voordelen waren, werd echter niet duidelijk gemaakt.
Voor nu gaat het alleen om het F-Veld, voor de andere velden liggen er NOG geen plannen. De camping wordt gefaseerd opgeknapt, wat duidelijk maakte dat over niet al te lange tijd ook de andere velden dus geruimd gaan worden.

Alle argumenten van de huurders werden met een paar dooddoeners van tafel geveegd. Hier diverse citaten:
"Plannen kunnen zomaar veranderen, wat je ook kan zien aan een oorlog die zomaar uitbreekt"
"Wij hebben mensen gewaarschuwd, maar konden het niet voluit bespreken om geen angst rond te strooien. Daarom moest het in bedekte termen"
"Het wordt niet samen met de huurders gedaan, omdat de plannen al bekend zijn en de huurders niet terugkomen. Daarom is het niet logisch dit samen te doen en uit te werken"
"Deze plannen zijn in 3 maanden ontstaan en uitgewerkt. Er zijn ideeën iets te doen, maar er ligt nog geen concreet plan. Het ecologisch rapport wijst wel uit dat we zonder problemen kunnen herstructureren"
"De vraag naar toeristisch kamperen neemt toe"

Foto: Hanneke Goede

Alles kon weerlegd worden door de huurders, want wanneer is het ecologisch rapport opgesteld? In de afgelopen 3 maanden? Waarom is dit niet gedeeld?
Een deel van de toeristische plekken op het veld naast het F-Veld is regelmatig leeg. Daarnaast ondersteunen de cijfers van het CPB de terugloop naar vraag naar toeristisch kamperen.
Als mensen gewaarschuwd zijn, dan huren ze geen plek en steken daar veel geld in. Als je in oktober je contract tekent en in november hoort dat je geruimd wordt, dan is de waarschuwing niet duidelijk geweest.

De eigenaresse van de camping snapte regelmatig niet waarom er zoveel weerstand was. Ze maakte toch op tijd kenbaar dat er nieuwe plannen lagen. Het is zoals het is en dat zou niet veranderen. Haar boosheid en frustratie maakten het hele verhaal alleen maar ongeloofwaardiger.

Na de bijeenkomst zijn we het park overgelopen naar het F-Veld.
Een zeer mooi, dicht aan het IJssselmeer, gelegen locatie. Wij hebben hier nog een aantal verhalen gehoord over de toekomst van het park die er niet op liegen en bij de bijeenkomst ook niet ontkracht zijn.
Het zou niet gaan om toeristisch kamperen. Dit is de manier om de "lastige" huurders van het veld te krijgen. Over een aantal jaren staan ook hier dure chalets.

Foto: Hanneke Goede

Foto: Carla van der Hoek

Reactie toevoegen

U bent hier