h

Geen reces maar in gesprek

9 augustus 2017

Geen reces maar in gesprek

Foto: Harmen de Wind / SP SWF

In de zomer stopt de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân met vergaderen, net als vele andere gemeenteraden. Dit noemt men “het reces”, ook wel vakantie voor politici. Voor SP’ers is dit het moment om, nog meer dan anders met de mensen in gesprek te gaan. Vandaag op hardzeildag hebben veel mensen uit Sneek en omgeving een vrije dag en was het een mooie gelegenheid om onder genot van een glaasje rode ranja op de braderie in gesprek te gaan met de mensen over hun over hun leef-, woon- en werkomgeving.

Foto: Harmen de Wind / SP SWF

Snekers maken zich zorgen over de nieuwe aanstaande gemeentelijke herindeling. De toch al enorme gemeente krijgt er nog een gedeelte van Littenseradiel bij. Een vrouw vertelde dat ze sinds de grote gemeente de menselijke maat mist. Re-integratie lijkt niet gericht te zijn op de behoefte en de toekomst van de persoon, maar op dwangarbeidstrajecten ten gunste van bedrijven, omdat die gebruik kunnen maken van goedkope arbeidskrachten.

Foto: Harmen de Wind / SP SWF

Johan Swart, voorzitter SP Súdwest-Fryslân: ”Wij hebben al langere tijd kritiek op het re-integratie beleid van deze gemeente. Niet re-integratie bedrijven maar de gemeente moet verantwoordelijk worden voor begeleiding naar vast werk via werkleeromgevingen, volgens het eerlijk werk eerlijk loon principe en de menselijke maat. Om die reden werken wij dan ook de komende maanden aan een alternatief plan voor leerwerk trajecten”

Foto: Harmen de Wind / SP SWF

Naast de re-integratie was vooral de oneerlijke verdeling van lusten en lasten een veel terugkerend onderwerp. MKB-bedrijven betalen netjes belasting en de grote bedrijven krijgen mooie deals en subsidies. De gemeente zou zich moeten richten op behoud van het MKB in de (stads)kernen en niet alsmaar bedrijventerreinen laten uitbreiden met megawinkels. Dit beleid zorgt voor oneerlijke concurrentie waar de kleine bedrijven het nakijken hebben. “De multinationals zijn de baas geworden, de solidariteit is afgebroken. Mensen zouden weer anders moeten gaan stemmen en in actie moeten komen, zodat we weer de macht bij de arbeid kunnen organiseren”. Aldus een gepensioneerde Sneker.

Foto: Harmen de Wind / SP SWF

In November zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De SP zal voorop gaan in de strijd voor een socialere, gelijkwaardiger en menselijk waardig beleid

Foto: Tom de Wind / SP SWF

Reactie toevoegen

U bent hier