h

Bezuiniging op de aftrekposten voor de chronisch zieken en gehandicapten

4 oktober 2007

Bezuiniging op de aftrekposten voor de chronisch zieken en gehandicapten

Op 3 oktober behandelde de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële beschouwingen de uitvoering van de motie Van Geel.

De motie omvat een extra bezuiniging van 250 miljoen euro voor 2009 op de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven. Hierdoor verslechtert de inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten.

Ook is er minder geld voor een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Deze bezuiniging zou dan vanuit de WMO eventueel voor een gedeelte vergoed worden.

De CG-Raad vindt de voorgestelde bezuiniging niet verantwoord. De nieuwe regeling Buitengewone Uitgaven (BU) is immers nog niet klaar en het is onduidelijk hoeveel budget er nodig is om de nieuwe regeling te financieren.

In het onlangs ingediende Belastingplan 2008 is al een bezuiniging van 400 miljoen op de Buitengewone Uitgaven aangekondigd. Deze versobering van de regeling moet onbedoeld gebruik tegengaan.

Daarbij is al snel duidelijk geworden dat juist chronisch zieken en gehandicapten - waarvoor de regeling is bedoeld - er in koopkracht op achteruit kunnen gaan.

Daar dreigt in 2009 dus nog een nieuwe bezuiniging van 250 miljoen euro bij te komen. Deze bezuiniging gaat vooral ten koste van de geplande koopkrachtreparatie voor lage en middeninkomens.

Nieuwe regeling

Het kabinet en de Tweede Kamer zijn het erover eens, dat een goede compensatieregeling nodig is voor chronisch zieken en gehandicapten, die aantoonbare meerkosten maken vanwege ziekte of handicap.

Het kabinet heeft daarom aangekondigd om in 2009 een nieuwe, betere compensatieregeling in te voeren. Daarover wordt overleg gevoerd met de CG-Raad en andere patiëntenorganisaties.

Nu al een bezuiniging inboeken is volgens de CG-Raad erg ongepast en trekt een zware wissel op verder overleg. Het kabinet verlaagt het budget voor de BU-regeling met 36 procent.

De CG-Raad wil praten over een nieuwe regeling, voordat het kabinet een nieuwe bezuiniging doorvoert.

bron: CG-Raad

U bent hier