h

Oudere krijgt te weinig geld voor thuishulp.

28 juli 2007

Oudere krijgt te weinig geld voor thuishulp.

Achtkarspelen € 11,03, Het Bildt € 15,20, Dantumadeel € 11,03, Dongeradeel € 11,03, Ferwerderadiel € 15,20, Franekeradeel € 15,20, Harlingen € 15,20, Heerenveen € 14,50, Kollumerland € 11,03, Leeuwarderadeel € 15,20, Leeuwarden € 17,34, Menaldumadeel € 15,20, Nijefurd € 14,50, Ooststellingwerf € 10,88, Smallingerland € 17,39, Sneek € 10,88, Terschelling € 15,20, Tytsjerksteradiel € 17,39, Vlieland € 15,20,

Weststellingwerf Wordt in augustus vastgesteld en Overige gemeenten Fryslân Niet ontvangen.

Leeuwarden - Gemeenten moeten hun tarieven aanpassen voor ouderen en chronisch zieken die zelf een huishoudelijke hulp willen betrekken. Dat vindt de belangenorganisatie Per Saldo na een gerechtelijke uitspraak vorige week in Groningen.

Die vindt dat gemeenten voor eenvoudige huishoudelijke hulp minimaal 15,98 euro per uur uur moeten betalen. De meeste gemeenten in Fryslân zitten daar onder, meerdere gemeenten keren zelfs veel minder uit.

GOOS BIES

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten gemeenten huishoudelijke hulp in de thuiszorg regelen. Het is de enige vorm van thuiszorg die uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is gehaald.

Patiënten met een persoonsgebonden budget die zelf een huishoudelijke hulp willen betrekken kunnen hiervoor geld krijgen. Volgens Per Saldo is nu aan het licht gekomen dat veel gemeenten een te laag tarief hanteren.

Zo betalen Ooststellingwerf en Sneek volgens eigen opgave 10,88 euro per uur voor eenvoudige huishoudelijke hulp, terwijl ook de Westerkwartier-gemeenten Marum en Leek niet boven de 11 euro per uur uitkomen. In Noordoost-Fryslân ligt het tarief voor chronisch zieken en ouderen die de eenvoudige hulp in eigen beheer willen regelen maar net boven de elf euro.

Volgens Annelies Bloemers van Per Saldo is voor dat bedrag geen fatsoenlijke hulp voor in te huren. ,,Onverantwoord. Vindt maar iemand die het voor zo’n bedrag doet. We vinden dat gemeenten een bodemprijs van rond de vijftien euro moeten hanteren. Wil je verantwoord zorg inkopen, dan zou het eigenlijk 17,50 euro moeten zijn, anders kom je nog altijd bij de minimumaanbieding terecht en heb je geen keus.”

Per Saldo wordt gesterkt door een gerechtelijke uitspraak. In Groningen oordeelde een rechter dat de gemeente Bellingwedde het uurloon van iets meer dan tien euro moet verhogen tot 15,98 euro. De rechter baseert zich op het tarief dat voorheen in de AWBZ-zorg werd gehanteerd.

Veel gemeenten die minder betalen, zeggen dat ook te doen maar zij trekken er 25 procent overheadkosten vanaf.
De gemeente Ooststellingwerf laat weten dat zij zich gaat verdiepen in de uitspraak van de Groningse rechter. Pas daarna wordt besloten of de tarieven worden aangepast.

Sneek wacht de ontwikkelingen af. De gemeente Bellingwedde beraadt zich nog op het aantekenen van hoger beroep.
De gemeente Sneek zegt hetzelfde te betalen als wat aan thuiszorgbedrijven wordt betaald.

De overheadkosten van 25 procent zijn daar van afgetrokken. Hetzelfde doen de gemeenten in Noordoost-Fryslân. Volgens Per Saldo verrekenen echter verschillende gemeenten de overheadkosten tweemaal. ,,Het is een merkwaardige gang van zaken.

Want de professionele bedrijven hebben lang niet altijd 25 procent overheadkosten, vaak is dat niet meer dan 10 procent.”

Grote verschillen

De verschillen per gemeente zijn groot. In gemeenten als Leeuwarden, Smallingerland en Tytsjerksteradiel krijgt een patiënt met persoonsgebonden budget 17,39 per uur voor het inschakelen van iemand die helpt met eenvoudig huishoudelijk werk als stofzuigen, dweilen en ramen lappen.

Per Saldo heeft geen moeite met de verschillen per gemeente, en daarmee een zekere vorm van rechtsongelijkheid. ,,Beleidsvrijheid hoort er te zijn, zolang er maar een bodemprijs wordt gehanteerd.” Landelijk zijn er volgens gegevens van Per Saldo ruim 30.000 mensen die via de Wmo zelf een huishoudelijke hulp betrekken.

(bron Fries Dagblad)

U bent hier