h

Meldpunt SP over gevolgen Wmo

16 maart 2007

Meldpunt SP over gevolgen Wmo

Gemeenten maken zich grote zorgen over de toereikendheid van de beschikbare Wmo-budgetten en staren zich steeds vaker blind op de prijsstelling. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg.

Deze signalen komen binnen bij de Socialistische Partij (SP), dat onderzoek doet naar de effecten van de invoering van de Wmo.

Het lijkt er op dat duizenden thuishulpen A en B op korte termijn ontslagen zullen worden omdat zij plaats moeten ruimen voor de goedkopere alphahulpen.

In oktober 2006 is de SP een landelijk meldpunt gestart om de gevolgen van de Wmo in de praktijk direct te kunnen volgen. Vier maanden later zijn er 240 meldingen binnen en zijn door SP-afdelingen 58 enquêtes gehouden in hun eigen gemeenten. De eerste resultaten lijken erg op de conclusies van het Zweedse parlementair onderzoek naar een veel eerder ingevoerde Wmo-achtige regeling. Die leidde tot verschraling van de zorg en veel rechtszaken.

Er komen bij de SP zeer sterke signalen en berichten binnen dat nogal wat gemeenten massaal kiezen voor goedkopere hulp en/of de indicaties daarop afstellen. Waar nu zes op de tien mensen professionele thuiszorg krijgen, gaat dit op sommige plaatsen naar één op de tien. Uit tientallen gemeenten komen hierover berichten.

De indicatiestellingen zijn in 2007 flink aangescherpt. Dat geldt voor de kwaliteit van zorg door het omschakelen naar alphahulp en het terugschroeven van het aantal uren zorg. Steeds meer thuiszorginstellingen (zoals Internos uit Zwijndrecht) maken hier melding van. Zorggebruikers melden problemen met de indicatiestelling. Deze is te traag, gaat per computer en er wordt een ‘beslisboom’ gebruikt waarmee men al snel uitkomt op de keuze voor een alphahulp.

Ondertussen bezuinigen thuiszorg-instellingen op personeel, wordt de werkdruk opgeschroefd, er worden minder vaste contracten vergeven, verlof wordt moeilijker, er is minder geld voor scholing en loon.

U bent hier