h

Emile Roemer te gast in Pingjum

20 februari 2015

Emile Roemer te gast in Pingjum

Foto: SP Súdwest-Fryslân

Fryslân telt heel veel kleine dorpjes. Dorpjes waar voorzieningen verdwijnen, de leefbaarheid vermindert en de mensen wegtrekken. Voor Emile Roemer reden om Pingjum te bezoeken, als goed voorbeeld van initiatieven die in vele Fryske plaatsen ontstaan om als dorpsbewoners zelf het heft in handen te nemen.

Het bezoek begon met een rondleiding door Pingjum met aandacht voor een aantal historische plaatsen. Zoals het huis waar op het balkon Domela Nieuwenhuis vele mensen heeft toegesproken en de mooie oude panden van de vele bakkers en slagers die Pingjum vroeger rijk was. Rond de kerk staan de kleine arbeiders woningen, waar men vroeger met grote gezinnen in leefde.

Foto: SP Súdwest-Fryslân
De rondleiding eindigde in een oude school die prachtig verbouwd is tot theater. In dit bijzondere gebouw werden twee korte documentaires getoond over het tot stand komen van de coöperatie en de moestuin van het dorp..

De documentaire over het begin van de coöperatie gaf goed weer hoe de spanningen over de komst van een groot windmolenpark zorgde voor verdeeldheid in het dorp. Toch was er ook een tegenbeweging waarbij juist samenwerken en samen beslissen centraal stond.

Het feit dat deze coöperatie juist 'van onderop' tot stand is gekomen kon Roemer waarderen en passen goed bij de idealen van de SP.

De moestuin van de coöperatie heeft een bijzondere inrichting: keurig aangelegde groentebedden in het ene deel van de tuin en de wilde permacultuur in de andere helft. Een mooi voorbeeld van hoe verschillende ideeën naast elkaar kunnen bestaan.

Foto: SP Súdest-Fryslân
Tijdens de afsluitende discussie haalde Emile het SP rapport 'De buurt - de schaal van de toekomst', aan. Dit rapport pleit ervoor de buurt alskans te zien om dingen kleinschalig te organiseren en de menselijke maat weer centraal te stellen en zo mensen te betrekken. De coöperatie heeft hierin een goed begin gemaakt en geeft goede hoop voor de toekomst! De coöperatie zit vol ideeën maar hierbij staat regelgeving vaak in de weg.

Het was voor alle betrokkenen een inspirerend bezoek. Lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen Fenna Feenstra, gaf aan graag in gesprek te blijven om te kijken wat de SP kan doen om te helpen bij dit initiatief.

Reactie toevoegen

U bent hier