h

Coalitieakkoord op hoofdlijnen? Dit vindt de SP ervan!

9 mei 2014

Coalitieakkoord op hoofdlijnen? Dit vindt de SP ervan!

In de raadsvergadering van 7 mei werd het coalitieakkoord aan de raad gepresenteerd. Onze fractievoorzitter Carla van der Hoek zei er het volgende over. 

Een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Hier en daar levert het meer vragen op dan antwoorden, waarbij mijn grootste vraag is waar is de rest?

Er worden best mooie dingen in gezegd, maar daarbij geen enkele uitleg hoe het te realiseren.

De transitie, werkgelegenheid. Betaalbaar wonen voor iedereen. Zomaar een paar van de  punten waarbij ik zeg, ja dat klinkt goed, maar hoe ga je het doen?

De transitie: hoe kun je een zinnig plan van aanpak maken als je nog niet eens beschikt over alle gegevens of de juiste financiën? Volgens ons is het beter er bij de regering op aan te blijven dringen dit niet op deze termijn door te drammen en daarbij de samenwerking aan te gaan met andere gemeentes. Dit gaat tenslotte om mensen!

Hoe ga je zorgen voor minder werkeloosheid als er dit jaar nog 40%  op de huishoudelijke hulp bezuinigd wordt en als er bij de Jeugdzorg ouderen zorg en eigenlijke alle zorg nog heel veel banen gaan verdwijnen? Een plan maken in 2015 en daarna nog eens een keer uitvoeren is niet iets waar we op kunnen wachten. Het plan bestaat al! Investeren in de bouw en het MKB daar creëer je banen mee. Echte banen met echt loon.

Betaalbaar wonen voor iedereen: de woningbouw corporaties laten zich niet meer sturen door de gemeente. Dus zelf het heft in handen nemen door net als in Assen een gemeentelijk woningbouw bedrijf in het leven te roepen. Of in ieder geval goede afspraken maken met de woningbouw corporaties over renovatie, sloop en het stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen.

En dit zijn nog maar een paar punten. Andere dingen zijn helemaal niet genoemd zoals:

Hoe nu verder met de pilot Pastiel die wel is afgelopen maar niet gestopt?

Wat gaat er gebeuren met braakliggende stukken grond in het verleden aangekocht, zoals Harinxmaland en Houkepoort. Op dit moment de duurste honden uitlaatplekken van Súdwest Fryslân!

Hoe wordt er gezorgd dat onze fietsers en fietsroutes weer serieus genomen worden! Nu vergeten we fietspaden aan te leggen, creëren we obstakels in hoofdfiets routes en houden geen rekening met het veiligheidsgevoel van fietsers

Hoe gaan we zorgen dat de mooie natuur in SWF niet wordt opgeofferd aan grootschalige prestige projecten?

Wat gaat dit college doen aan armoede bestrijding?

Hoe gaat de gemeente de schuldhulpverlening aanpakken?

Wat gaan er gebeuren met het groenbeheer?

Waarom wel zeilen maar niets over zwemmen?

Zomaar een greep uit alles wat we missen. Dus wat ons betreft mogen jullie terug naar de onderhandelingstafel en de rest van het coalitieakkoord afmaken.

Wij hebben nog wel een heel mooi verkiezingsprogramma liggen waar voor al deze punten en meer, wel goede oplossingen in staan.

  • Meer informatie: neem contact op met de fractie.
  • De vergadering live (Agendapunt 4, vanaf 31:00 min)

Reactie toevoegen

U bent hier