h

Bezoek aan de kledingbank in Sneek

15 januari 2014

Bezoek aan de kledingbank in Sneek

Wij gingen op bezoek bij de kledingbank, die vanuit een klein rijtjeshuis wordt gerund. ‘Let niet op de rommel’ waarschuwt Elisabeth bij binnenkomst. Overal staan zakken en dozen met nog te sorteren kleding en aan de deuren hangen wasrekjes vol met wasgoed. Alle kleding wordt namelijk eerst gewassen voordat het van eigenaar wisselt.

Elisabeth vertelt dat ze nog maar kort bezig is met de kledingbank. Eind november kreeg ze de vraag of ze niet iemand wist die nog wat kleding over had. Na wat rondbellen ontving ze twee zakken met kleding en daarmee kwam het aan het rollen. Nog meer mensen bleken behoefte te hebben aan kleding en klopten bij haar aan. Dat een kledingbank bittere noodzaak is blijkt wel uit het feit dat ze inmiddels 25 gezinnen aan kleding heeft kunnen helpen. Het zijn mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn, in de schuldsanering zitten of onder bewindvoering staan. Geld om naar Bolsward te gaan, waar ook een kledingbank, zit hebben ze niet. De mensen komen niet alleen uit Sneek, maar ook uit Heeg en Balk. Elisabeth heeft er inmiddels een dagtaak aan. Ze heeft haar hobbykamer er voor opgeofferd en die omgetoverd tot magazijn. Intussen heeft ze hulp van een vriendin gekregen bij het sorteren van de kleding.

Behalve kleding heeft ze ook beddengoed en speelgoed en met de kerst doneerde iemand een aantal kerstbomen compleet met ballen en lichtjes.

Een blik in de hobbykamer maakt duidelijk, dat de kledingbank uit zijn voegen barst. Elisabeth zou graag een grotere ruimte willen hebben. Ze heeft haar oog laten vallen op het voormalige Belastingkantoor en is daarover al in gesprek met de gemeente.

Voorlopig kan men nog terecht op de Eeltje Halbertsmastraat, waar men hartelijk ontvangen wordt met een bakje koffie en waar ook ruimte is voor een goed gesprek. Die huiselijke sfeer wil ze ook in het nieuwe onderkomen houden.

Nu is dus na de voedselbank en de speelgoedbank ook een kledingbank in Sneek noodzaak geworden. In een rijk land als Nederland moeten wij ons schamen dat er mensen zijn, die gebruik moeten maken van deze voorzieningen. Wat de SP betreft zouden ze overbodig moeten zijn. Het minimumloon en de uitkeringen moeten worden verhoogd. Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om armoede tegen te gaan.

Maar zolang als de voedsel-, speelgoed- en kledingbanken nog nodig zijn, zijn we blij dat er mensen zijn met een sociaal hart, die actie ondernemen en hun medemens niet in de kou laten staan. Zij pakken op wat door de overheid wordt nagelaten.

Heb je kleding nodig of heb je kleding weg te geven, hieronder het adres.

Graag vooraf een afspraak maken.

Kledingbank Sneek

Eeltje Halbertsmastraat 93

Sneek

0515-785662

06-40067778

Reacties

Ik heb kleding die ik graag aan minder bedeelden wil geven

Hallo ik wou graag weten waarneer jullie open zojn en tot hoelaat ik zit ook bij voedselbank gr E Rinsma

Reactie toevoegen

U bent hier