h

Gemeente Súdwest Fryslân veronachtzaamt de democratie.

18 augustus 2012

Gemeente Súdwest Fryslân veronachtzaamt de democratie.

democratie
Doordat de gemeente Súdwest Fryslân als grootste fusiegemeente van Nederland besloten heeft om geen mogelijkheden voor het plaatsen van verkiezingsborden te faciliteren, zal de SP zelf in de weer gaan met het plaatsen van stemborden.

De campagne voor de tweede kamer verkiezingen op 12 september is dan toch eindelijk van start gegaan. Overal in het land verschijnen de verkiezingsborden met daarop de posters van diverse politieke partijen. De borden zijn er niet alleen om de verkiezingen aan te kondigen, ze zijn er ook om de partijen te laten onderscheiden. Mensen zijn trots op hun partij en willen dat laten zien door het beplakken van posters. Met posters kun je zien hoe breed een partij gedragen wordt. Een feest voor de democratie!

Staan de borden overal? Niet in de gemeente Súdwest Fryslân. De gemeente heeft besloten dat het niet tot haar taak behoort om de borden te plaatsen. Waarom niet? Is het niet de taak van de gemeente om mensen de gelegenheid te geven hun trots te profileren door posters te plakken, om dit feest van de democratie te faciliteren? Sinds wanneer is democratie niet meer belangrijk?

Wellicht heeft de gemeenteraad van Súdwest Fryslân, sinds 2011 de grootste fusiegemeente van Nederland qua oppervlakte, haar passie voor de democratie verloren in de technocratie. Hoe anders kun je nog zo’n grote gemeente besturen?

Bij navraag mogen de partijen wel zelf borden plaatsen. Mits ze deze ook weer zelf opruimen. Wat is de volgende stap. Dat de gemeente geld vraagt voor het plaatsen van verkiezingsposters? Dat de gemeente milieubelasting vraagt voor de papieren flyers? Het “Een euro een stem” scenario komt dan wel heel dicht bij. Of zijn we daar al? Is het bezuinigen op verkiezingsborden belangrijker dan de ondersteuning van de democratie. Is de passie voor het burgerrecht geworden tot een onbelangrijke begrotingspost voor een gemeentebegroting.

De SP is voor de democratie. In alle uitingen. Iedere partij heeft het recht zich te uiten. Ieder burger heeft het recht om geïnformeerd te worden. Gemeentes die dit niet faciliteren doen de burger en partijen onrecht aan. De SP zal de SP niet zijn als zij niet op haar eigen wijze hier aandacht voor vraagt. Zij heeft een eigen verkiezingsbord gemaakt en deze geplaatst voor het wilhaminapark in Sneek. Ook roept de SP haar leden op zoveel mogelijk posters achter de ramen te plakken.

Fenna Feenstra

SP voorzitter Súdwest Fryslân en Statenlid SP Fryslân

verkiezingsbord

U bent hier