h

Woningnood in Sneek: meer dan 30 gezinnen binnenkort op straat

22 januari 2012

Woningnood in Sneek: meer dan 30 gezinnen binnenkort op straat

furmerusflat
Het zal je maar gebeuren. Je krijgt kanker, wordt arbeidsongeschikt en je moet met je gezin je te dure huis uit. Of je gaat scheiden en jij en je kinderen hebben dringend andere woonruimte nodig. Wat doe je dan? Je klopt aan bij de woningbouwvereniging in je eigen woonplaats. Helaas, je hebt een wachttijd van gemiddeld 18 maanden. Accolade verwijst je dan door naar CareX. CareX is een organisatie die voorziet in tijdelijke woonruimte.

Dit zijn twee verhalen van bewoners van de blauwe Furmerus flat aan de Furmerusstraat in Sneek. En zo zijn er vele verhalen waarbij gezinnen niets anders konden dan een woning accepteren via CareX in de blauwe Furmerus flat. Inmiddels hebben zij gehoord dat er een sloopvergunning is aangevraagd.

De gezinnen uit de flat zijn een platform begonnen en inmiddels hebben 26 gezinnen zich aangesloten. Want als het allerlaatste alternatief ophoudt waar moet je dan heen met je gezin?

“Wij wisten wel dat deze flat ooit gesloopt zou worden maar daarom wil ik nog wel graag een dak boven mijn hoofd voor mijn gezin”, aldus een moeder van twee kinderen uit de blauwe flat. “Er worden wel huurhuizen aangeboden via Accolade, maar dan moet je laten zien dat je 5000 euro op de bank hebt staan.” Legt een andere bewoonster uit. Volgens de SP, die het platform ondersteunt, is dit in strijd met de woningwet die aangeeft dat woningcorporaties voorrang moeten verlenen aan personen die door hun inkomen of door andere omstandigheden moeilijkheden ondervinden bij het vinden van hun passende huisvesting.

Het platform wil zich inzetten voor een fatsoenlijke overgangsregeling die de bewoners in staat stelt een nieuw huis te zoeken in de gemeente waar zij werken en leven, en waar de kinderen naar school gaan. Een fatsoenlijke woonruimte met een fatsoenlijk contract. Het platform gaat in gesprek met de woningcorporaties en wil de nood bij de gemeente onder de aandacht brengen. Begin volgende week heeft het platform een interview voor radio Markant. Het platform nodigt iedereen die wil zich in wil zetten voor deze gezinnen uit om te komen praten over oplossingen.

U bent hier