h

Kappen met die marktwerking!

11 juli 2011

Kappen met die marktwerking!

werkbezoek van SP Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten in Fryslân.

SP: Kappen met die marktwerking!

Op vrijdag 8 juli 2011 waren SP Tweede Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten voor een werkbezoek in Fryslân. De bedoeling van de Kamerleden was een thermometer te steken in de toestand van de zorg in Fryslân. Aanleiding was de fusie van zorgverzekeraars de Friesland en Achmea en de plannen die directeur Diane Monissen heeft met de zorg in Fryslân.

Bij de huisartsen van de Poort in Drachten waar Kamerlid Henk van Gerven samen met Statenleden Jos van der Horst en Jacob van der Hoek ’s ochtends een bezoek brachten heerste nog een enthousiaste sfeer. Zij waren het eens met de plannen van de Friesland om de ziekenhuiszorg te centraliseren en de zorg om de hoek uit te breiden. Het initiatief van Brunninkhuis cs is zijn tijd ver vooruit. Uit het gesprek kwam verder naar voren dat de artsen gemiddeld rond de 26(!) uren per week bezig is met het schrijven van machtigingen en andere onzinnige administratie.

De lunch werd gebruikt bij zorgverzekeraar de Friesland. Diane Monissen ontvouwde haar plannen die overigens ook al op radio 1 te horen waren geweest. Renske Leijten was inmiddels aangeschoven . Opvallend was de mededeling dat er een uitwisseling plaats vindt tussen de raden van bestuur van de Friesland en Achmea waarbij de Friesland 1 levert aan Achmea maar dat er andersom 3 voor terugkomen. Volgens Kamerlid Henk van Gerven duidt dit op een snelle overname. “De vijf jaar die is afgesproken voor het eigen beleid van de Friesland krijgen ze wellicht niet” .

In de Sionsberg in Dokkum klonk een heel ander geluid. Voorzitter van de raad van bestuur Christian Krappel is van mening dat wanneer het ziekenhuis in Dokkum zou moeten sluiten er een mega probleem gecreëerd wordt voor met name de oudere bewoners van o.a. Terrnaard, Ee en Metslawier. Ook de aanrijtijden worden dan onacceptabel lang.

De conclusie van het werkbezoek waarbij ook Margreet de Graaf van Zorgbelang een steentje toe heeft bijgedragen is volgens Renske Leijten en Henk van Gerven:

- De fusie tussen De Friesland en Achmea is vanwege het geld en niet om de vraag van de patiënten.

- De overname van de Friesland door Achmea is fysiek al een feit

Hoe moet het dan wel? “Kappen met de marktwerking en naar een regionale ziektekostenverzekering zonder winstoogmerk” is het overtuigende antwoord van Henk van Gerven.

U bent hier