h

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten vaak in de problemen

12 februari 2008

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten vaak in de problemen

De nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten WIA moet snel weer op de schop. Teveel mensen komen niet meer aan het werk en raken financieel in de problemen. Dat zegt de FNV na nieuw onderzoek.

Wat betreft de FNV is de WIA vandaag nog aan een grote reparatiebeurt toe. Belangrijkste onderdeel dat bijstelling behoeft, is het zogeheten schattingsbesluit: de wettelijke regels waarmee de mate van arbeidsongeschiktheid van een zieke werknemer worden vastgesteld.

Die conclusie trekt FNV-bestuurder sociale zekerheid Leo Hartveld naar aanleiding van een door Nederlands grootste vakcentrale onlangs gehouden WIA-meldweek.

Hartveld: “We wilden de mensen achter de cijfertjes horen. Maar dat het zo erg was…”

Bijna driehonderd mensen reageerden op de FNV-oproep om aan de bel te trekken over hun ervaringen van met de WIA, die twee jaar geleden in de plaats kwam van de WAO.

De uitkomsten zijn treurigmakend: Zo heeft 80% van de mensen die minder dan 80% arbeidsongeschikt is bevonden het werk (nog) niet hervat.

Velen zijn ontslagen of hebben nog wel een arbeidscontract, maar ontvangen geen loon meer van hun werkgever.

Dit ondanks dat de overgrote meerderheid van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten die een vast dienstverband hadden wel nog gewerkt heeft in de periode van loondoorbetalingsverplichting van de werkgever.

Ook gaf ruim driekwart van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten bij de meldweek aan er qua inkomen op achteruit te zijn gegaan.

Wanneer de WW-rechten zijn opgesoupeerd of de periode van de loongerelateerde WGA-uitkering afloopt, zal de inkomensachteruitgang nog dramatischer vormen gaan aannemen, zo vreest de FNV.

Uit de reacties blijkt dat de meeste mensen grote gezondheidsbeperkingen ervaren.

Geen van de respondenten die minder dan 80% arbeidsongeschikt is bevonden, acht zichzelf in staat om weer volledig aan het werk te kunnen gaan.

En maar liefst 60% acht zichzelf helemaal niet in staat om te gaan werken.

De FNV gaat haar bevindingen met de WIA-meldweek - aangevuld met een aantal aanbevelingen - aanbieden aan de Tweede Kamer en uitvoeringsinstantie UWV. Hartveld: ‘Den Haag moet serieus actie ondernemen.

Want het schattingbesluit is echt te rigide. Bovendien vinden we bijvoorbeeld ook dat dat er méér moet worden gedaan om werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn aan het werk te houden.’

U bent hier