h

Miljoen huurders te hoge gasrekening

26 november 2007

Miljoen huurders te hoge gasrekening

Meldpunt als wapen tegen energieverspilling Op 26 november starten de Woonbond en Stichting Natuur en Milieu het Meldpunt Energieverspilling. Huurders van slecht geïsoleerde woningen kunnen deze aanmelden op www.meldpuntenergieverspilling.nl.

De beide organisaties vinden dat verhuurders meer moeten investeren in woningisolatie en HR-ketels. Het Meldpunt is daarbij een nieuw wapen. Het maakt het mogelijk verhuurders te confronteren met de problemen van huurders in slecht geïsoleerde woningen. Vanzelfsprekend gebeurt dat in nauwe samenwerking met de lokale huurdersorganisaties.

Eén miljoen huurders wonen in slecht geïsoleerde huizen. Daardoor zijn hun energielasten hoog en is hun wooncomfort laag. Bovendien veroorzaakt het hoge energieverbruik veel broeikasgassen en is dus slecht voor het klimaat. Een flink aantal verhuurders investeert niet in isolatie, dubbelglas en zuinige CV-ketels.

Alleen al door alle spouwmuren te isoleren en in elke woning een hoogrendement(HR)-ketel te plaatsen valt in de corporatiesector 15 procent te besparen. Wordt ook het dak en de vloer geïsoleerd, dan loopt die besparing op tot 30 procent of meer. Het probleem is dat huurders voor dergelijke maatregelen afhankelijk zijn van hun verhuurder. En weinig verhuurders zijn bereid in deze maatregelen te investeren.

Dat geldt ook voor woningcorporaties, die als sociale huisvesters moeten zorgen voor betaalbare en goede woningen voor de lagere en middeninkomens. ‘Te duur’ of ‘de woningen gaan gesloopt worden’ zijn argumenten die zij gebruiken om niet te isoleren. Het zijn echter argumenten die geen hout snijden omdat de kosten vaak binnen vijf tot tien jaar kunnen zijn terugverdiend en daadwerkelijke sloop vaak jaren op zich laat wachten.

Hoopgevend is dat de corporatiesector als geheel heeft aangegeven in tien jaar tijd zo’n twintig procent energiebesparing te willen realiseren (zie hun 'Antwoord aan de samenleving').

Dat biedt huurdersorganisaties een concreet aanknopingspunt. De landelijke overheid zou hierbij ook een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld door met de corporaties niet-vrijblijvende prestatieafspraken te maken over energiebesparing. Vanzelfsprekend informeren de Woonbond en Natuur en Milieu de overheid over de bevindingen van het Meldpunt Energiebesparing.

U bent hier