h

Het Centrum Indicatie- stelling Zorg (CIZ) is een te dure, bureaucratische instelling.

25 september 2007

Het Centrum Indicatie- stelling Zorg (CIZ) is een te dure, bureaucratische instelling.

Dat stelde de SP (Socialistische Partij) gisteravond op een bij eenkomst in Sneek. Friese ge meenten kunnen de indicatie voor mensen die een beroep doen op de Wet maatschappe lijke ondersteuning (WMO) het beste zelf organiseren, volgens de socialisten.

,,Het CIZ moet buiten de deur gezet worden”, zei SP-Tweede Kamerlid Rosita van Gijiswijk.

Noot: "SP Sneek e.o. hebben het C.I.Z ook uitgenodigd voor deze thema avond, het C.I.Z wenste echter geen gebruik te maken van deze uitnodiging".

De partij zegt honderden ernstige klachten te krijgen dat mensen minder uren zorg toebedeeld krijgen, dat de kwaliteit ervan achteruit holt en dat de indicatie zo streng is.,,Van achter de computer vult het CIZ telefonisch een beslis formuliertje in. Dat moet anders”, aldus Van Gijiswijk.

De partij vindt dat een huisarts of verpleegkundige de indicatie moet doen.

Wethouder Andries Ekhart van Sneek pleit ook voor indicatie door een huisarts of verpleger. ,,Maar het CIZ kan blijven be staan. Ik zie meer in een model met een eenvoudige indicatie en eventueel -steekproefsge wijs- een controle achteraf”.

Bij de invoering van de betref fende wet in de acht samenwerkende gemeenten in de Zuidwesthoek zijn volgens Ekhart nauwelijks klachten binnenge komen. ,,Minder dan 10 op de 3300 klanten.”

Volgens Nanne de Jong van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU) hebben de gemeenten ,,zich la ten besodemieteren” bij de in voering. ,,De wet is ingevoerd omdat er bezuinigd moest wor den. Nu trekken gemeenten aan de bel omdat ze te weinig geld hebben.”

De Jong noemt het verder on verstandig dat in bijna drie kwart van de Friese gemeenten het zorgioket in het gemeente huis gevestigd is. ,,Dat is abso luut niet onafhankelijk te noe men.” ,,Die loketten willen we niet in de gemeentehuizen heb ben”, vindt ook Lub Wiarda van het WMO-platform Zuidwest Friesland. ,,Mensen moeten in een private sfeer over hun problemen kunnen praten.”

Ook het FSU, het genoemde platform en Thuiszorg Zuid west-Friesland willen het CIZ afschaffen. ,,Indiceren kan ge makkelijker en sneller. Weg dus met het CIZ”, aldus Wiarda.

SP: indicatie voor zorg moet naar gemeenten

bron: Leeuwarder Courant

U bent hier