h

De exorbitante beloning van de top van het bedrijfsleven.

5 februari 2007

De exorbitante beloning van de top van het bedrijfsleven.

Er moet nu in het nieuwe regeerakkoord iets veranderen aan de ontwikkeling van de discrepantie tussen het loon op de werkvloer en de beloning, die de top van het bedrijfsleven zich toeeigent.

Terwijl aan de basis over het algemeen wordt opgeroepen tot bescheiden loonstijgingen gaat de beloning aan de top al jaren steeds maar naar meer en hoger.

Aan extra’s bovenop het basissalaris in de vorm van gratis verkregen aandelen en verzilverde opties kregen bestuurders van de beursgenoteerde bedrijven in 2006 in totaal 209 miljoen euro, zo blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Dit is een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder.

De mateloze stijgingen zijn niet nieuw.
De verontwaardiging evenmin. Terecht stellen de critici dat de bonuscultuur niets meer van doen heeft met reële beloningen voor het behalen van doelen of het goed doen van je werk.

Terecht stellen zij ook dat het draagvlak voor reorganisaties – veelal afgedwongen door arbeidsmigratie en het uitbesteden naar lagelonenlanden – afkalft als de top zichzelf blijft verrijken, terwijl de werkvloer zijn koopkracht met moeite op peil weet te houden.

Tal van maatregelen mochten niet baten, het leverde geen resultaat op.

Het is daarom hoog tijd, dat de politiek zijn verantwoording neemt. Amerika (democratische partij) werkt aan een wetsvoorstel waarin een verhoging van het minimumloon wordt gekoppeld aan hogere belastingen voor de topinkomens. Nederland kan niet achterblijven.

Het nieuwe kabinet is het aan de samenleving verplicht in het regeerakkoord maatregelen op te nemen die de topinkomens tot matiging dwingen.

(bron: De Volkskrant)

U bent hier