h

Zorgen om werkproject Pastiel - SP in gesprek met directie

22 maart 2013

Zorgen om werkproject Pastiel - SP in gesprek met directie

Op donderdag 14 maart is de SP Súdwest Fryslân op bezoek geweest bij Pastiel, het werkproject van 13 Friese gemeenten. Aanleiding hiervoor waren de klachten van mensen die een bijstandsuitkering aanvragen en worden verplicht om met behoud van uitkering eerst 4 weken productiewerk te gaan doen bij Pastiel.

We hebben een gesprek gehad bij met Trijn van der Meulen (directie) en Douwe Zijlstra (Teammanager Werk en Zorg SWF). Het was een constructief gesprek waarin duidelijk is geworden dat Pastiel zich de kritiek wel aantrekt en openstaat voor verbetering. Ze zeggen te gaan voor het aan het werk helpen van deelnemers en een individuele benadering.

Veel klachten gaan over de uitnodigingsbrief die de deelnemers intimiderend en mensonterend vinden. Ons is gevraagd suggesties te doen voor verbetering van deze brief. Verder kunnen we een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen om te zien hoe de deelnemers over het project geïnformeerd worden.

Ook zijn er veel klachten over de aard van het beschikbare werk. Het is eenvoudig productiewerk dat niet is aangepast op de individuele behoeften en mogelijkheden van de deelnemers. Er wordt wel gekeken naar meer afwisselende werkzaamheden, maar het uitgangspunt is in de eerste vier weken werken binnen een vestiging van Pastiel. De afwisseling is dus maar zeer beperkt.

Een aantal andere punten blijven ook na het gesprek zorgelijk:

 

 

  1. Vier weken, of langer, 32 uur per week werken voor een uitkering is veel meer dan een tegenprestatie die je volgens de Wet Werk en Bijstand mag vragen.
  2. Het zijn geen onbetaalde werkzaamheden die nuttig zijn voor de samenleving maar productiewerk voor klanten van Empatec.
  3. Er wordt in het gesprek weinig duidelijkheid over de verwachte resultaten: hoeveel mensen gaan nu echt betaald werk vinden?

Pastiel geeft aan dat gemeenten door de nieuwe participatiewet onder druk worden gezet om dit soort projecten uit te voeren. Ook al zien we dat betrokkenen bij Pastiel hun best doen, het blijft tewerkstelling waarbij mensen onder dwang van sancties opgelegde arbeid moeten verrichten voor hun bijstandsuitkering.

De SP is tegen tewerkstellingsprojecten met behoud van uitkering. Wij vinden dat eerlijk werk ook eerlijk beloond moet worden, met minstens het minimumloon. Wel willen we meedenken over hoe de benadering van (aanstaande) deelnemers verbeterd kan worden, zodat deelnemers en begeleiders op menswaardige en gelijkwaardige manier met elkaar omgaan, voor zolang het project nog loopt.

Een veel beter alternatief is dat de gemeente zorgt dat mensen die (nog) geen werk kunnen vinden scholing en praktijkervaring krijgen, tegen een eerlijk loon. Ook moeten ze mensen die niet direct op eigen kracht een reguliere baan kunnen krijgen, een publieke betaalde baan aanbieden.

SP Súdwest Fryslân blijft het project nauwlettend volgen en zal druk blijven uitoefenen om verbeteringen op bovenstaande punten door te voeren. Zoals het nu is kan het traject geen stand houden!

 

SP.nl: Standpunt over reïntegratie weethoehetzit.nl: Ik heb een bijstandsuitkering, wat zijn mijn plichten? Meldpunt werkproject Pastiel

 

U bent hier