h

Thuishulp Zuidwesthoek in gevaar

25 november 2008

Thuishulp Zuidwesthoek in gevaar

Zo’n 2500 mensen in de Zuidwesthoek dreigen hun huishoudelijke thuishulp kwijt te raken als de gemeenten de tarieven niet verhogen.

De cliëntenraad van Thuiszorg Zuidwest-Friesland vraagt de gemeenten daarom in een brandbrief om royaler te zijn.

Wethouder Andries Ekhart van Sneek vindt het een ,,flauwe actie’’ en zegt dat de gemeenten al meer doen dan was afgesproken.

Al twee jaar levert Thuiszorg Zuidwest-Friesland (TZF) huishoudelijke hulp beneden de kostprijs,
zegt directeur Huub Rommers. De acht gemeenten betalen €14,50 per uur voor de simpelste hulp en €22,50 voor de wat uitgebreidere versie.

Ondanks forse bezuinigen op de kosten ziet TZF geen kans de hulp voor die bedragen te leveren, aldus Rommers.

Vooral de verhoging van de cao-lonen speelt hem parten. De tarieven zouden op 1 januari zeker met 10 procent moeten stijgen, maar de gemeenten gaan niet verder dan 3,6 procent.

Als het zo blijft, vreest secretaris Dick Ravenhorst van de clientenraad, zou TZF het contract voor volgend jaar wel eens noodgedwongen kunnen opzeggen.

Omdat hij niet aanneemt dat een andere organisatie wel voor het te lage tarief wil werken, valt te vrezen dat de 2500 klanten van hulp verstoken blijven. Verslonzing ligt dan op de loer.

Rommers heeft de gemeenten opgeroepen hun bod alsnog te verhogen. Als dat niet lukt, overweegt hij naar de rechter te stappen. ,,Want we gaan het met de geboden tarieven echt niet redden.

Dan wordt het een heel precair verhaal en zullen we ernstig overwegen of we met deze vorm van hulp wel door kunnen gaan.’’

Wethouder Ekhart wijst erop dat de gemeenten in Zuidwest-Friesland twee jaar geleden bij de eerste aanbesteding van het werk de thuiszorg niet het vel over de oren heeft gehaald, maar redelijke tarieven in overleg met de organisaties heeft vastgesteld.

De toen afgesproken aanpassing op 1 januari 2009 zou overeenkomstig het CBS-indexcijfer (2,8 procent) plaatsvinden. Dat ze 0,8 procent meer bieden is al royaal, vindt de wethouder. Drie van de acht gemeenten leggen nu al toe op de huishoudelijke zorg.

Ook Ekhart sluit een gang naar de rechter niet uit, indien Rommers zich niet aan zijn contract houdt.

In de huishoudelijke hulp werken bij TZF vierhonderd personeelsleden, merendeels parttime, plus nog eens 750 alfahulpen die geen vaste arbeidsovereenkomst hebben.

Sinds begin vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de financiering, voordien kwam het geld uit de AWBZ.

bron: Leeuwarder Courant

U bent hier