h

De huurder aan het woord in Stavoren

11 januari 2014

De huurder aan het woord in Stavoren

Naar aanleiding van enkele klachten over huurprijzen en groot onderhoud in de straat Achterdelft in Stavoren is de SP gaan buurten in de huurwijken van Stavoren. Tijdens deze  rondgang bleek dat er ook in de St Odulphusstraat, de burgemeester Alberstsstraat en de Voorstraat sprake is van achterstallig groot onderhoud.

De SP heeft enkele tientallen mensen gesproken. Over het algemeen waren bewoners tevreden over het klein onderhoud. “Wanneer je belt komen ze direct” was de algemene reactie. Een enkeling stelde vraagtekens bij het buitenschilderwerk in de winter. Ook waren er enkele klachten over slakken in huis en tocht. Het minst tevreden waren de mensen over het groot onderhoud en de huurprijzen. De huurprijs voor nieuwe bewoners vindt men aan de hoge kant. Nieuwkomers betalen soms wel 200 euro meer per maand dan mensen die er al langer wonen. Voor een sociale huurwoning in Stavoren is meer dan 500 euro huur per maand wel heel erg duur.

Een aantal jaar geleden heeft verhuurder Woon Friesland een avond georganiseerd waar zij plannen presenteerde voor groot onderhoud. Bewoners konden hun dak laten isoleren en de voorgevel zou aangepakt worden. Sindsdien hebben de huurders niets meer gehoord. Enkele huurders hebben zelfs gehoord dat de plannen niet doorgingen omdat de huizen op de nominatie staan voor sloop over een aantal jaren. Huurders blijven dus zitten met een onzekere toekomst, niet geïsoleerde daken en achterstallig groot onderhoud.

Zorgwekkend zijn de asbest dakplaten van schuurtjes en de zachtboard plafonds. Een huurder vertelde dat toen hij een gat in één van de platen constateerde, de verhuurder het dak met pur weer dichtmaakte – vanwege financiële redenen! Mensen betalen ook huur om onvoorziene reparaties van te betalen. Voor de veiligheid zou het asbest eigenlijk verwijderd moeten worden. Dit geldt ook voor de zachtboard plafonds, die brandgevaarlijk zijn. “Het is de verantwoordelijkheid van Woon Friesland om deze mensen veilig te laten wonen. De provincie heeft begin dit jaar een pot voor het verbeteren van woningen beschikbaar gesteld, financiën kunnen en mogen dus geen reden zijn om onderhoud niet uit te voeren”, aldus Ruben Strubbe.

De SP wil huurders met grote onderhoudsproblemen graag ondersteunen. Ruben Strubbe: "Iedereen heeft recht op een veilige, leefbare en gezonde woning. Waar het kan zal de SP bewoners en de bewonersraden ondersteunen om huisbazen ter verantwoording te roepen." 

Voor meer informatie:

SP Súdwest Fryslân,
Ruben Strubbe, 0684926383

Reactie toevoegen

U bent hier