h

SP Súdwest Fryslân op werkbezoek bij de voedselbank

28 oktober 2013

SP Súdwest Fryslân op werkbezoek bij de voedselbank

Woensdag 23 oktober gingen we met 8 SP-ers op werkbezoek bij de voedselbank in Sneek. We hebben veel opgestoken van de medewerker die ons ontving met koffie en een koekje. Hij gaf een uitgebreide uitleg van het reilen en zeilen bij de voedselbank en we konden ook rondkijken.

De voedselbank is in mei 2011 begonnen met de uitgifte van 5 voedselpakketten per twee weken. Vorig jaar was dat aantal al gestegen naar 120 pakketten. Omdat deelnemers soms niet kwamen afhalen zonder bericht en daardoor steeds vaker voedsel moest worden weggegooid, is besloten om hier strenger in te worden. Daardoor is de uitgifte nu gedaald naar 80 pakketten. Helaas wordt dat op dit moment wel weer steeds meer.

De voedselbank hier richt zich voornamelijk op de voormalige  gemeentes Sneek en Wymbritseradiel waarbij 80% van de mensen uit Sneek komt. 75% van de spullen wordt landelijk geleverd en komt binnen via een centraal depot in Drachten. De rest komt van regionale supermarkten en particulieren. Er zijn vier soorten pakketten (1 volwassene, 2 volwassenen, een gezin met 2 kinderen en  een groot gezin) ook halal en vegetarische pakketten worden samengesteld. De doelstelling van de voedselbank is voedselverstrekking en verspilling tegengaan. Dus in principe wordt er geen voedsel gekocht. Incidenteel wordt er wel eens wat extra ingekocht. Af en toe worden ook non-food producten geleverd in de pakketten zoals shampoo en wasmiddel. Of potjes babyvoeding voor gezinnen met een baby.

De voedselbank ontvangt geen financiële steun van de gemeente. Wel ondersteuning van de screeners (screeners onderzoeken of mensen recht hebben op een voedselpakket). Ook is er steun vanuit maatschappelijke organisaties zoals Old Fellows, Rotary, en kerken. Er is voldoende geld voor o.a. Huur, transport kosten en gemeentelijke belastingen. Er helpen ongeveer 50 vrijwilligers mee dat is ruim voldoende en ook nieuwe vrijwilligers melden zich geregeld aan.

Versproducten komen soms via particulieren binnen zoals  groenten en  fruit van volkstuinen enz. Het zou wel mooi zijn als er vaker verse producten bij de pakketten in konden maar het aanbod is niet heel erg groot. De SP vind het erg jammer te horen dat niet alle supermarkten meedoen dan zou het bijvoorbeeld vaker mogelijk zijn om verse groenten en fruit in de pakketten te stoppen.

Gelukkig zijn er nog wel een paar goede ideeën om wat meer variatie in de pakketten te krijgen:

  • Zorgen voor meer bekendheid met de voedselbank en wat er nog nodig is aan producten.
  • Een kerstpakketten actie waarbij mensen hun kerstpakket mogen doneren.
  • Contacten leggen met volkstuinen zodat er meer verse groenten en fruit in de pakketten gestopt kan worden.
  • Acties in supermarkten waarbij mensen gevraagd wordt 1 of meer producten te kopen en die dan vervolgens aan de voedselbank te schenken.

Dus is er een supermarkt die de voedselbank wil ondersteunen, wilt u uw kerstpakket doneren, hebt u een volkstuin en nog veel producten over of een andere goed idee om de voedselbank te steunen? Neem dan contact op met de voedselbank via,

www.voedselbanksneek.nl

Hoewel de SP vindt dat in een rijk land als Nederland voedselbanken overbodig zouden moeten zijn is het op dit moment helaas zo dat steeds meer mensen zich genoodzaakt zien voor ondersteuning aan te kloppen. En daarom zijn we blij te zien dat hier in Sneek een goed georganiseerde liefdadigheidsinstelling is ontstaan waar veel vrijwilligers zich onbaatzuchtig inzetten voor hun medemens.                                       

Wij bedanken de voedselbank dat wij een kijkje mochten nemen achter en voor de schermen, wij vonden het erg leerzaam.  

Reactie toevoegen

U bent hier