h

SWF gifvrij

26 september 2013

SWF gifvrij

gif
De gemeente Súdwest Fryslân gebruikt momenteel het giftige Roundup voor de onkruidbestrijding.
Namens de werkgroepSWF gifvrij en de SP Súdwest Fryslân heeft Tineke Mollema ingesproken in de commissievergadering Doarp, Sted en Omkriten.

Op 24 september heeft Tineke Mollema namens de werkgroep SWF gifvrij en SP SWF ingesproken in de commissievergadering Doarp, Sted en Omkriten. Het groenbeleid werd besproken waarvan onkruidbestrijding een onderdeel is. Tineke stelde de kwalificatie "duurzaam" die de gemeente gebruikt voor hun gebruik van glyfosaat ter discussie. Vertelde over de vele gevaren van glyfosaat en liet foto's zien van de bruine grasranden en het spuiten bij de speeltuin, wat veel indruk maakte. Wethouder Gea Akkerman werd er nog aan herinnerd dat zij toch echt het bijenconvenant heeft getekend. Daarin heeft zij beloofd bij-vriendelijk te handelen en onkruidbestrijding op milieuvriendelijke manier uit te voeren.
De wethouder onderkent dat er waarschijnlijk al in 2015 gestopt wordt met het gebruik van glyfosaat! Tot die tijd gaat de gemeente zich inzetten voor een vermindering van het gebruik van glyfosaat. Groenlinks gaf aan direct te willen stoppen met glyfosaat en heeft hiertoe ook een voorstel ingediend en Totaallokaal was ook tegen het gebruik van glyfosaat. Uiteindelijk heeft wethouder Sinnema toegezegd onderzoek te gaan doen naar de uitvoering van de DOB methode. Dit is de manier waarop glyfosaat gebruikt wordt in de gemeente. De wethouder volgt de stappen van de overheid en wil niet eerder overgaan op een milieuvriendelijkere onkruidbestrijding.

fietspadgif

U bent hier