h

CHAINGANG PROTEST DOOR DRACHTEN 23 MEI 2013

26 mei 2013

CHAINGANG PROTEST DOOR DRACHTEN 23 MEI 2013

chaingang
Eerlijk werk voor eerlijk loon
Donderdagavond 23 mei liepen mensen die te werk gesteld worden bij WSW bedrijven en SP-ers van de afdelingen Smallingerland en Súdwest Fryslân geketend aan een loodzware bal door het centrum van Drachten op weg naar het gemeentehuis. Onder het zingen van een chainsong’ en uitdelen van flyers werden omstanders geïnformeerd over de huidige re-integratie praktijken waarbij uitkeringsgerechtigden gedwongen worden te werken onder het minimumloon zonder perspectief op een echte baan.

Smallingerland is vooruitlopend op de nieuwe participatie wet alvast met deze aanpak begonnen. Het werk bestaat vaak uit productiewerk voor klanten van de sociale werkplaats. Op die manier worden werkplaatsen voor arbeidsgehandicapten verdrongen en werkgevers krijgen voor een luttel bedrag arbeidskrachten die de plek van vaste werknemers innemen.
De chaingang trok naar het gemeente huis om hun protest te laten horen aan de commissie- en raadsleden die daar vergaderden in de commissie ‘Samenleving en Zorg’ over het de aanpassing van de WWB verordeningen (wet werk en bijstand).

‘Door deze manier van re-integratie zal het aantal gehandicapten dat nu beschermd bij Caparis of buiten aan het werk is in de komende jaren drastisch verminderen.’ Aldus Jos van der Horst, fractievoorzitter van SP Smallingerland in deze commissievergadering. ‘Zij worden dan vervangen door mensen die via een traject van de gemeente met behoud van uitkering het werk gaan verrichten.’
'‘Ook voor de langdurig werklozen is deze re-integratie geen pretje. Zij ervaren het volledig ingezet met behoud van uitkering als een vernedering. Het werk is soms inhoudsloos en biedt geen kansen op de arbeidsmarkt: Termen als “slavenarbeid”, ”dwangarbeid” en “uitbuiting” vallen geregeld als je met hen praat’.

‘Toch zullen wij niet snel protesteren’, vertelde een actievoerder ‘het is door de afdeling sociale zaken van de gemeente Smallingerland ons heel duidelijk gemaakt dat bij weigering van een traject door een uitkeringsgerechtigde, een zware sanctie zal volgen’.
De SP Fractie Smallingerland ontvangt tegenwoordig regelmatig mensen die te werk gesteld worden bij WSW bedrijven. Hun verhalen zijn schrijnend. Hoogopgeleide vrouwen welke onder het minimum loon schroefjes moeten tellen. Een man die 9 maanden, 32h per week moest werken om zijn uitkering van 192, -/maand te mogen blijven ontvangen.

”Dit is geen re-integratie maar degradatie van de arbeiderspositie van vaste werknemers als ook de tewerk gestelden” aldus Fenna Feenstra, regiovertegenwoordiger van SP Fryslân die ook meeliep in de chaingang “Gemeenten en bedrijven verdienen zo geld over de rug van de mensen met een zwakke arbeiderspositie!”

De chaingang had voldoende belangstelling: er werden ruim 200 flyers uitgedeeld met de tekst "Wanted: eerlijk werk voor eerlijk loon". Er waren veel positieve reacties.” De SP is voor eerlijk werk voor eerlijk loon “zei Jos van der Horst in de raadscommissie donderdag avond “Mensen zonder perspectief laten werken onder het minimum loon is onacceptabel” Of de SP in Smallingerland de verordeningen op die punten kan wijzigen zal over drie weken uitwijzen als de raad zich er over buigt. De fractie van de SP zal dan een aantal amendementen indienen waarover de komende weken nog overleg is binnen het gemeentehuis.

U bent hier