h

RAAD STEUNT MOTIE ‘ARMOEDE WERKT NIET'

1 december 2010

RAAD STEUNT MOTIE ‘ARMOEDE WERKT NIET'

SNEEK - De gemeenteraad van Sneek maakt zich ernstig zorgen over de effecten van het kabinetsbeleid voor inwoners die afhankelijk zijn van een Wajong-, WSW- of WWB-uitkering. De motie ‘Armoede werkt niet’, ingediend door de SP, kreeg steun van een meerderheid van de raad. Alleen de VVD stemde niet in met de motie. “De plannen van het Kabinet Rutte treffen de mensen met een arbeidsbeperking. Zo wordt een derde van de banen in de sociale werkvoorziening geschrapt. Dat is onacceptabel. Dit college moet protesteren bij de regering tegen deze plannen”, laat raadslid Marloes de Jong weten.

Marloes de Jong vertelt: "De regering wil fors bezuinigen op de WSW. Het centraal plan bureau heeft uitgerekend dat als gevolg daarvan per 2015 zo’n 30.000 ontslagen worden verwacht en nog eens 30.000 in de jaren daarna. WSW’ers met een indicatie “”begeleid werken”, “beschut buiten” en ‘detachering’ moeten zelf aan de bak zien te komen. De regering wil WSW’ers en Wajongers een inkomen betalen onder het minimumloon. Daarnaast heeft het aangekondigd fors te bezuinigen op het re-integratiebudget en op de wet werk en bijstand (Wwb).
De SP wil juist goede opleidingen, goede begeleiding, echte banen en een fatsoenlijk inkomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat wordt door het nieuwe kabinet te grabbel gegooid. Korting op het inkomen en schrappen van banen in de sociale werkvoorziening zal hen veroordelen tot een leven in armoede. Vele mensen met een arbeidsbeperking zullen achter de geraniums en in de armoede belanden. Zij mogen niet de rekening van de crisis gaan betalen.”

In de motie, die de SP indiende, verzoekt zij het college om krachtig bij de regering te protesteren tegen bezuinigingen op de WSW en hierbij samenwerking te zoeken met VNG. De motie werd naast de SP medeondertekend door Johan Feenstra (PvdA), Corrie Bergstra (FNP) en Angeline Kerver (Groen Links). Feriene Lofts en CDA en CU stemde met de motie in.

Het verslag van de medewerkers van Empatec in de Leeuwarder Courant, het werkbezoek van fractieleden bij Empatec en de brandbrief van H.G. van der Zwaag, algemeen directeur Empatec hebben de raad aangegrepen. Een ruime meerderheid van de raad wil met de motie een laatste daad stellen dat Sneek deze bezuinigingen niet accepteert. “Wij vinden dat deze kwetsbare groep een steuntje in de rug verdient”, aldus de CDA fractie.

Na afloop werd Marloes de Jong gefeliciteerd met haar behaalde successen in de raad. Meer informatie over de actie armoede werkt niet is te vinden op de armoede werkt niet site.

U bent hier