h

SP fluit met 500 man in het centrum van Sneek voor STUFI

11 augustus 2010

SP fluit met 500 man in het centrum van Sneek voor STUFI

Vandaag heeft de SP aandacht gevraagd voor de dreigende afschaffing van de studiefinanciering met een fluitconcert in het centrum van Sneek. Vanaf 15.00 uur deelde de SP fluitjes uit met de vraag om te fluiten voor het behoud van de studiefinanciering. 500 Mensen namen het fluitje aan en rond 16.00 uur was het stufi-fluitje overal te horen in het centrum. Niet alleen studenten maar ook de ouders van de studenten floten enthousiast mee om zo hun zorgen over de studiefinanciering te uiten.

Alles wijst er op dat er een einde komt aan de studiefinanciering. VVD, D66, PvdA, en GroenLinks willen allemaal van het huidige systeem af en de onderwijsraden VSNU en HBO-raad zijn ook voor de afschaffing. Daarmee zou de rekening van de crisis bij studenten neergelegd worden. Een belachelijk plan. De toegankelijkheid van het onderwijs wordt regelrecht bedreigd. Studeren wordt als maar duurder, of het nou op de universiteit, op het HBO of op het MBO is. Uit onderzoek blijkt dat tenminste een derde van de jongeren niet zou gaan studeren als hij of zij alles moet lenen. Een goede opleiding volgen lijkt dus weer een voorrecht voor de rijken te worden.
De huidige fraudeberichten onderstrepen de stand van zaken nog maar eens: universiteiten en hogescholen zijn leerfabrieken geworden, waar het draait om het financieel belang in plaats van het kennisbelang. Niet de kwaliteit van onderwijs staat voorop maar de hoeveelheid afgeleverde diploma’s. Dit alles is geen investeren in beter onderwijs. Dit is afbreuk aan de kenniseconomie en onze samenleving!
De SP wil met de actie de politiek terug te fluiten. Kwaliteit en toegankelijkheid moeten weer voorop staan. De vergrijzing en de klimaatverandering vragen om vakmensen en nieuwe innovaties. Investeren in onderwijs is juist nu nodig!
De Sp zal de komende tijd blijven strijden voor een beter onderwijs. Op de website www.stufimoetblijven.nl kun je de petitie tekenen.

www.stufimoetblijven.nl

U bent hier