h

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken

20 februari 2010

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken

over de benoeming van een gemeentesecretaris van de nog te vormen gemeente Súdwest Fryslân

1. Bent u op de hoogte van de benoeming van Johan Krul als beoogd gemeentesecretaris / algemeen directeur van de gemeente Súdwest Fryslân per 1 april 2010?

2. Deelt u mijn mening dat deze benoeming voorbarig is, aangezien beide Kamers zich nog uit moeten spreken over de samenvoeging van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de gemeenten hierop te wijzen?

3. Welk risico lopen de gemeenten als het wetsvoorstel verworpen wordt? Is deze benoeming dan nog ongedaan te maken? Welke kosten zijn hieraan verbonden?

4. Kunnen wij nog meer benoemingen in deze of andere gemeenten verwachten in de aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel in de Kamer? Kunt u een overzicht geven? Wat is uw mening hierover?

5. Welke andere besluiten, die voortvloeien uit de aanname dat de wet wordt aangenomen, worden er in deze gemeenten op dit moment genomen? En in andere gemeenten die in afwachting zijn van een herindeling? Wat is hierover uw mening?

6. Deelt u mijn mening dat gemeenten in het kader van een herindeling geen onomkeerbare besluiten moeten nemen voordat de wet ook daadwerkelijk aan is genomen door beide Kamers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid gemeenten in een herindelingsproces hierop te wijzen?

7. Welke mogelijkheden heeft u om dergelijke besluiten tegen te houden? Bent u bereid deze mogelijkheden toe te passen indien er sprake is van onomkeerbare besluiten voorafgaand aan instemming van beide Kamers met het wetsvoorstel?

U bent hier