h

Gaasterlân-Sleat wil niet met Zuidwesthoek

16 oktober 2008

Gaasterlân-Sleat wil niet met Zuidwesthoek

Gaasterlân-Sleat wil bij een herindeling samengaan met Skarsterlân en Lemsterland. De gemeenteraad ging gisteravond akkoord met het collegevoorstel en koos voor deze zogeheten Sleattemervariant.

Een fusie met de gemeenten in de Zuidwesthoek is daarmee van de baan.

Het college koos voor samenwerking met Skarsterlân en Lemsterland, omdat ‘groot Sneek’ te groot zou worden
voor een plattelandsgemeente. Een meerderheid van de raad deelt die gedachte.

Volgens hen is dat beter voor de dienstverlening en is de afstand met de burger
kleiner.
Tegenstanders vrezen dat de gemeente de regie nu kwijt is. In de Zuidwesthoek ligt het plan voor een fusie al klaar en ‘daar hoeft alleen maar op de trein gestapt te worden’. Nu is het afwachten of een fusie met Skarsterlân
en Lemsterland wel doorgaat.

En zo ja, wanneer. Dat zo’n Zuidwesthoekgemeente te groot zou worden, vinden ze
een zwak argument. Leden van het CDA, PvdA en ChristenUnie houden er rekening mee dat Heerenveen in de toekomst aan het rijtje Skarsterlân en Lemsterland wordt toegevoegd.

Volgens burgemeester Willem Hoornstra is hiervan geen sprake. Hij en de raadsleden uitten gisteravond kritiek op de bemoeienissen van gedeputeerde staten met het herindelingsproces.

,,De burger en de raad nemen een besluit over herindeling. Niet de provincie.” Na een aardig pittige discussie stemden negen raadsleden in met het ollegevoorstel voor de Sleattemarvariant. Zes raadsleden waren liever bij de Zuidwesthoek gegaan. Op zeer korte termijn wil het college van Gaasterlân-Sleat gesprekken aangaan met de colleges van Skarsterlân en Lemsterland. ,, Maar wij willen eerst het raadsbesluit van Lemmer afwachten. We moeten ze tijd gunnen”, zegt Hoornstra.

Bang om te worden afgewezen is hij niet. ,,Skarsterlân heeft de deur eerder wijd pengezet.” Het was gisteravond volle bak in het raadshuis van Balk. Omdat de publieke tribune met 45 man elemaal vol zat, kon in een andere zaal via een videoscherm naar de discussie worden gekeken.

Onder de belangstellenden waren verschillende bestuurders van andere gemeenten, zoals burgemeester Bert Kuiper van Skarsterlân. Skarsterlân wil het gesprek met Hoornstra en zijn wethouders over een mogelijke herindeling aangaan. Kuiper zei zich te hebben geërgerd aan de druk die door GS op de raadsleden is uitgeoefend.

,,De dreigementen waren duidelijk hoorbaar in de argumentatie van de tegenstanders van de Sleattemervariant.’’

Dat de meerderheid toch een besluit heeft genomen die afwijkt van de voorkeur van GS verdient volgens hem lof.

bron: Leeuwarder Courant

U bent hier