h

SP Sneek in actie bij bijeenkomst gemeentelijke herindeling of samenwerken.

21 januari 2008

SP Sneek in actie bij bijeenkomst gemeentelijke herindeling of samenwerken.

Maandag 21 januari j.l. was er een door de gemeente Sneek georganiseerde avond over de eventuele gemeentelijke herindeling of samenwerking.

Dit was de avond voor de politieke en maatschappelijke organisaties. SP Sneek stond buiten te folderen en uit te leggen waarom wij er stonden.

Ook kon men een “geluksworp”doen.

Hierbij kon het publiek hun voorkeur bepalen voor wat zij het juiste vonden voor de betreffende gemeentes.

Maar of men een juiste keuze kon maken, dat is niet duidelijk.
Het is immers een plan vanuit de politiek, zonder zich vooraf aan dit proces de vraag te stellen of de burger dit wel wil!

We konden ons standpunt aan vele mensen vertellen en met hun in discussie gaan.

Eenmaal binnen in de Walrus hebben we, volgens afspraak, ons niet bemoeid met de discussie.

Het viel ons op, dat men veelal vanuit economische overwegingen sprak. Een enkeling merkte op, dat de menselijke maat niet vergeten mag worden.

Dat hebben we deze avond en in het SWOT rapport te weinig gehoord en gelezen.

Het heeft wel degelijk consequenties voor de gewone burger:

  • Het geeft niet automatisch een betere kwaliteit.
  • De afstand tussen burger en politiek wordt groter
  • Herindeling kost meer geld, dan het gemeentefonds de eerste vier jaren uitkeert ten behoeve van de herindeling
  • Hoe gaat het met het gemeentelijke toezicht? Er zijn weinig inwoners en grote oppervlakten binnen de dan ontstane gemeente. Men komt dan met het toezicht houden in de knoop en wordt afhankelijk van wat de burger wel of niet doorgeeft aan zaken, waar (meer) toezicht nodig is.
  • De financiële tekorten van de gemeentes worden uitgesmeerd over de gemeentes, waarmee de fusie gerealiseerd wordt. Dit houdt in, dat het beleid van de gemeentes, die niet goed op hun financiën hebben gelet, daarvan de gehel nieuwe gemeente de wrange vruchten gaat plukken.
  • Wat gebeurt er met de overbodige burgemeesters en ambtenaren. Iedereen, die in een ontslag, reorganisatie of re-integratie proces heeft gezeten, weet hoe onzeker de toekomst wordt
  • Buiten hebben we onze mening met de consequentie van de herindeling voor de gewone burger kunnen uitdragen.

    Ook op woensdag 23 januari bij de gemeentelijke voorlichting voor de burgers over de herindeling stonden wij te folderen en burgers ook de andere kant van het verhaal te vertellen.

    Veel burgers wisten niets van het onderwerp af en de gemeente geeft alleen voorlichting via het SWOT verhaal. Dit onderzoek is gedaan n.a.v. de vraag vanuit de diverse gemeenten om te kijken naar de zwakke en sterke punten van een herindeling.

    Er is geen onderzoek gepleegd naar de kansen voor samenwerking tussen de gemeenten. Er is blijkbaar niets voor de burgers om te kiezen!.

    Wij hebben ons verhaal wel kunnen doen en hopen het voor de burger iets objectiever te hebben gemaakt.

    U bent hier