h

Iedereen gaat er dit jaar op achteruit

21 januari 2008

Iedereen gaat er dit jaar op achteruit

Het optimisme van de regering grenst aan het ongelofelijke, maar het zoet komt nog steeds niet. Nee, iedereen gaat er dit jaar op achteruit.

De uitgaven voor het huishouden worden steeds hoger, autorijden wordt een luxe. De burger houdt steeds meer de hand op knip.

De brutolonen en uitkeringen gaan weliswaar omhoog, maar netto blijft men ongeveer gelijk. Alleen de prijzen zijn al veel hoger dan in 2007.

Men kan dus veel minder besteden. Vooral de prijzen van de eerste levensbehoeften zijn fors gestegen. Ook de automobilisten merken de prijsstijging aan de benzinepomp en leaserijders hebben te maken met een forse fiscale bijtelling.

De regering wenst totaal niets extra's te doen om de koopkracht te repareren. De mogelijkheden hiertoe zijn wel aanwezig, maar men heeft liever oog voor een positief begrotingsoverschot.

Economisch gaat het nog steeds goed en het is dus vreemd, dat het kabinet dit standpunt inneemt. In betere tijden moet het echt mogelijk zijn om de koopkracht op peil te houden.

Wanneer de koopkracht van de burger wegvalt, zal het zeker gevolgen hebben. Het consumentenvertrouwen is de laatste tijd gezakt, wat erop wijst dat de burger ook minder snel tot forse bestedingen overgaat.

De afgelopen december maand was voor de handel grandioos, maar nu ziet de burger een lege portemonnee en de broekriem wordt langzamerhand weer strakker aangetrokken.

De heren Balkenende en Bos doen ons geloven, dat alles goed gaat. Maar wanneer het kabinet iets van zijn waarde wenst terug te verdienen dan zal men met spoed tot koopkrachtreparatie moeten overgaan.

U bent hier