h

Gehandicapte kan zelf op zoek gaan naar werk

1 november 2007

Gehandicapte kan zelf op zoek gaan naar werk

Gehandicapte werknemers die in sociale werkplaatsen werken of daarvoor op een wachtlijst staan, krijgen een persoonsgebonden budget om zelf op zoek te gaan naar passend werk bij een regulier bedrijf. Gemeenten krijgen een bonus als dat lukt, en worden financieel verantwoordelijk voor de sociale werkvoorziening. Om bedrijven in gehandicapten te interesseren, krijgen ze de bijbehorende subsidies tijdelijk doorbetaald als de werknemer uitvalt.

De Tweede Kamer stemt in grote lijnen in met een wetswijziging van PvdA-staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken), die dit regelt.

Ondanks breed draagvlak kreeg Aboutaleb dinsdagavond in de Kamer het verwijt weinig haast te maken met het oplossen van de wachtlijsten voor de sociale werkplaatsen.

‘Deze wet lost die niet op’, aldus GroenLinks-Kamerlid Van Gent. ‘U geeft niet eens een doelstelling aan. Ik daag u uit de wachttijd op korte termijn te beperken tot zes maanden.’

Anders vertonen de staatssecretaris en de regeringspartijen volgens Van Gent ‘gratis medeleven’.

De wachtlijsten zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2005 namen ze met 18 procent toe, in 2006 met een kleine 30 procent.

Eind 2006 wachtten volgens het ministerie 19.545 gehandicapten op een plek in de sociale werkvoorziening. De gemiddelde wachttijd nam toe van 10 tot 12,6 maanden.

Wachttijden van drie tot vier jaar zijn geen uitzondering. De toename zit vooral in psychische handicaps.

In totaal zijn ruim 99 duizend gehandicapten aan het werk met een subsidie via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). 78 procent doet dat in een sociale werkplaats,
19 procent gedetacheerd bij een reguliere werkgever en 3 procent op een begeleide werkplek.

Het kabinet streeft ernaar meer WSW’ers in een normaal bedrijf aan het werk te krijgen. Ze worden dan minder snel afgeschreven en doen meer met hun resterende capaciteiten, is het idee.

Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen, dat beoordeelt of iemand voor subsidie in aanmerking komt, zou 50 procent van de betrokkenen daartoe in staat zijn.

Aboutaleb betitelde de forse stijging van WSW’ers onlangs als ‘het nieuwe WAO-probleem’. Hij heeft plannen voor een grote herziening, en stelt binnenkort een commissie van wijzen aan die hem bij die plannen moet helpen.

U bent hier