h

Flitsontslag opent deur naar willekeur

6 november 2007

Flitsontslag opent deur naar willekeur

Het kabinet heeft een plan bedacht dat het voor werkgevers mogelijk maakt om snel, goedkoop en zonder opgaaf van reden een werknemer te kunnen ontslaan. Dat flitsontslag moet heel erg snel van tafel, vindt de FNV.

Als het plan doorgaat, heeft uw werkgever geen vergunning of toestemming van de rechter meer nodig om u te ontslaan. Werkgevers willen al jaren een soepeler ontslagrecht. Ze willen snel en goedkoop van werknemers af. Het kabinet bedient ze nu op hun wenken. Werknemers betalen de rekening.

Stel, u heeft een contract en uw baas wil u ontslaan. Dan toetst op dit moment nog het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of de kantonrechter of dat ontslag wel terecht is. Straks is die controle er niet meer bij. Wil uw baas van u af, om welke reden dan ook? Als het aan het kabinet ligt, staat u straks in vier weken op straat. Nu is die opzegtermijn nog twee of drie maanden.

Zelf naar de rechter
Bent u het niet eens met uw ontslag, dan moet u straks zelf naar de rechter, met alle rompslomp en kosten van dien. Die rechter zal bijna nooit uw ontslag ongedaan maken.

Ontslagvergoeding omlaag
Het kabinet wil de ontslagvergoeding beperken. Dit treft mensen die lang bij één baas blijven en oudere werknemers. Het raakt ook mensen die door hun werkgever schandalig worden behandeld, en die nu nog een hoge schadevergoeding krijgen.

De werkgever mag gemaakte scholingskosten aftrekken, tot maximaal een kwart van de ontslagvergoeding. Het gaat om alle scholing, ook als die nodig was voor het normale werk. Nieuw is een bescheiden ontslagvergoeding voor flexwerkers, tenminste op papier. In werkelijkheid kunnen werkgevers die vergoeding gemakkelijk omzeilen.

Geldt dit voor iedereen?
Alle werknemers worden vogelvrij als het kabinetsplan doorgaat. Iedereen kan snel en goedkoop op straat worden gezet. Wat het kabinet voor ambtenaren in petto heeft, is nog niet duidelijk. Maar de gouden handdrukken van miljoenen euro’s, de optieregelingen en speciale afspraken voor topbestuurders blijven bestaan. Het ontslagplan treft de gewone werknemer. De grootverdiener ontspringt de dans.

Een ander Nederland
Met dit flitsontslag wordt ons land er niet leuker op. De Nederlandse werknemer moet voortaan op zijn woorden passen. Voor je het weet, sta je op straat. Dit maakt ruim baan voor botte en onbeschofte managers.

Wat wil de FNV?
Nederlands grootste vakcentrale FNV zegt: flitsontslag - exit! Dit plan gaat niemand extra aan een baan helpen. Het ontslagrecht in Nederland is nu goed geregeld en beschermt werknemers. De FNV ziet wel mogelijkheden voor een eerlijker en rechtvaardiger ontslagrecht. Ze wil daar altijd over praten. Maar dan moet dit ontslagplan eerst van tafel.

Er zijn op 24 november drie regionale manifestaties georganiseerd door de vakbond met gratis busvervoer bij lidmaatschap van de vakbond FNV:

  • 24 nvember Regionale manifestatie Rotterdam
    11.00-14.00 Coolsingel
  • 24 november Regionale manifestatie Groningen
  • 24 november Regionale manifestatie Zutphen Hanzehal
  • U bent hier