h

Geen veranderingen Valys

25 oktober 2007

Geen veranderingen Valys

De Tweede Kamer heeft dinsdag 16 oktober gestemd over de moties die tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over het Valys-vervoer op donderdag 11 oktober zijn ingediend.

Vier van de vijf moties zijn niet door de Tweede Kamer aangenomen. De voorstellen die in deze moties zijn gedaan, zullen dus niet doorgaan.

De twee moties over het afschaffen van de kilometerlimiet in het Valyssysteem werden niet aangenomen. De staatssecretaris gaf tijdens het debat al aan de kilometerlimiet niet te willen opheffen en zij wordt daar door de Tweede Kamer nu dus ook niet toe gedwongen.

Ook zal er geen regeling komen die de Valysvervoerder verplicht om geld aan de reiziger terug te betalen als een rit te laat wordt uitgevoerd of te lang duurt. De staatssecretaris zei tijdens het debat al dat zo’n regeling niet mogelijk is in deze aanbestedingsperiode.

De staatssecretaris vindt zo’n regeling wel een goed idee. Ze heeft beloofd om bij de volgende Valys-aanbesteding, in 2010, te kijken of het mogelijk is om zo’n regeling op te nemen.

Andere moties die niet zijn aangenomen zijn een motie om een landelijk onafhankelijk meldpunt voor klachten in te stellen en een motie waarmee combinatieritten samen met andere Valysreizigers verboden zouden worden.

Op al deze punten zal het Valyssysteem voorlopig dus niet veranderen.

Gratis telefoonnummer

Het voorstel van de Tweede Kamer om het 0900-telefoonnummer van Valys gratis te maken, is voorlopig aangehouden. Het is dus nog niet geregeld. Connexxion is de mogelijkheid hiervoor aan het onderzoeken.

De bedoeling van de Tweede Kamer is dat Valysreizigers gratis kunnen bellen met Valys voor vragen over de rit en ook gratis telefonische reserveringen maken.

Omdat deze motie is aangehouden, zal de staatssecretaris hierop later terugkomen.

De CG-Raad is teleurgesteld dat de meeste moties zijn verworpen. Vooral omdat hiermee geen sprake is van een Kamermeerderheid voor het opheffen van de kilometerlimiet.

De Tweede Kamer heeft eerder wel in meerderheid gezegd dat die limiet moest worden opgeheven, maar dat is toen om technische redenen niet gebeurd.

De Tweede Kamer heeft een kans laten liggen om hierover opnieuw een principe-uitspraak te doen.

U bent hier