h

Persbericht Woonbond en Natuur&Milieu

7 februari 2007

Persbericht Woonbond en Natuur&Milieu

Eenderde huurders betaalt te hoge energierekening

Natuur en Milieu en Woonbond in actie voor betere woningisolatie

Veel huurwoningen zijn slecht geïsoleerd. Stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse Woonbond starten vandaag de actie Ik stook niet voor de buitenlucht!.

Zij roepen huurders op om te testen of hun gasrekening te hoog is. Landelijk registreren zij voor welke woningen dat het geval is. In april bieden de organisaties de resultaten samen met de lokale huurdersorganisaties aan aan de woningcorporaties en de politiek.

Uit zeven van de tien Nederlandse huizen lekt de warmte met tientallen euro's tegelijk weg. Ruim 40 procent van de huurhuizen heeft bijvoorbeeld nog steeds geen spouwmuurisolatie. Hoewel er al jarenlang over wordt gesproken, heeft bijna een miljoen huishoudens met een huurwoning een onnodig hoge energierekening.

Isolatie leidt voor bewoners tot lagere kosten en verhoogt het wooncomfort. Klachten over kou, vocht, tocht en lawaai worden duidelijk minder. Een betere isolatie van woningen is ook van groot belang bij het tegengaan van de klimaatverandering. In niet geïsoleerde huizen wordt onnodig veel gas verstookt. Dit zorgt voor meer CO2-uitstoot dan nodig.

Als de Nederlandse woningvoorraad goed geïsoleerd wordt, gaat het gasverbruik van alle huishoudens bij elkaar met 35 procent omlaag. Dat komt overeen met ruim de helft van de binnenlandse Kyotodoelstelling.

Het is de taak van woningcorporaties om te zorgen voor goede isolatie of voor bijvoorbeeld een zuinige HR-ketel. Helaas doen ze dat te weinig. Isoleren zou te duur zijn, zeker als een woning op de nominatie staat om te worden gesloopt. Isoleren hoeft echter niet duur te zijn en verdient zich bijna altijd snel terug.

Zo is gevelisolatie al rendabel in 5 jaar.

Natuur en Milieu en de Woonbond gaan namens de huurders actie ondernemen voor betere woningisolatie en zuinigere verwarming. Huurders kunnen met een eenvoudige test op www.natuurenmilieu.nl of op www.woonbond.nl zien of zij 'voor de buitenlucht stoken'. Ze kunnen uitrekenen of hun gasrekening bijzonder hoog is.

Met de resultaten van de test hopen de organisaties de corporaties te stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen.

(Amsterdam, 6 februari 2007
V07.0261.PR)

U bent hier