h

Sinterklaascadeau voor hurend Nederland

5 december 2006

Sinterklaascadeau voor hurend Nederland

De Eerste Kamer heeft de nieuwe huurwetgeving controversieel verklaard. Daarbij gaat het om twee wetsvoorstellen: de modernisering van het huurbeleid en de betaalbaarheidsheffing huurwoningen. Alleen de VVD was tegen. De Woonbond is blij met deze uitspraak.

De huurliberalisatie is van de baan. Verhuurders hoeven geen huurheffing te gaan betalen en worden dus ook niet gedwongen de huren fors op te trekken. En dus zijn structurele huurverhogingen boven inflatie niet meer aan de orde.

Woonbonddirecteur Mária van Veen spreekt van een mooi Sinterklaascadeau voor de huurders, maar wijst erop dat de buit nog niet binnen is. "We zijn enorm trots op dit resultaat, maar het is van belang dat er een nieuw kabinet komt dat zich uit-spreekt voor een inflatievolgend huurbeleid en dat de bezuinigingen op de huurtoe-slag terugdraait."

Eerste Kamerlid Margriet Meindertsma (PvdA) wijst erop dat het huurbeleid een belangrijk punt was bij de verkiezingen. "Goedkeuring van deze voorstellen door de Eerste Kamer kan op dit moment geen duurzame wetgeving opleveren, omdat er een andere regering komt." Daarnaast heeft voor Meindertsma meegewogen dat de wetsvoorstellen van slechte kwaliteit zijn en ongelofelijk ingewikkeld.

Opvallend is dat het CDA in de Eerste Kamer een andere mening heeft dan de de Tweede Kamerfractie, die de wetsvoorstellen wél steunde. De Woonbond is vanzelf-sprekend uitermate tevreden met de beslissing van de Eerste Kamer. Hij heeft zich er de afgelopen maanden met de huurdersorganisaties in het land en de steun van tal van andere maatschappelijke organisaties onophoudelijk voor ingezet.

PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla is eveneens blij met de controversieelverklaring door de Eerste Kamer: "We krijgen de kans om bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet onze belofte aan de kiezers waar te maken om deze wet definitief van tafel te krijgen."

Amsterdam, 5 december 2006

U bent hier